Úspěšné příběhy
    Vientiane, Laos
    Vietnam
    Croatia

Technologie pro sledování hospodářských zvířat

Když zemědělství začalo v Mezopotámii, lidé pomocí očí sledovali zvířata a zjišťovali známky nemoci. Dnes používáme stejné řešení. Pracovník na farmě se většinou spoléhá na subjektivní a náhodné metody, jako jsou pravidelné fyzické prohlídky, obvykle jen s jednou sekundou denně na zvíře 1. To je nejen časově náročné a rušivé pro každodenní rutinu, ale mohlo by to vést k nespolehlivým výsledkům s negativními výsledky a potenciálními příčinami vysoké úmrtnosti. Může také vést k nadužívání antibiotik 2.

Výzva

To jsou některé z velmi náročných úkolů, které jsou jádrem chovu prasat.  Počet chovů prasat, které musí zvládat nedostatek pracovních sil, ziskovost, náklady na krmivo a zdraví stáda, včetně genetiky, imunity, AMR, biologické bezpečnosti, se neustále zvyšuje.  Potřeba dramatického přechodu k technologii s cílem podpořit průmysl a bezpečnost potravin ve velkém měřítku nyní existuje.

Je také známo, že tepelný stres má na prasata významné negativní dopady, zejména snížení odolnosti vůči chorobám, snížení příjmu krmiva a rychlosti růstu, což vede ke snížení přeměny krmiva na tělesnou hmotnost během období výkrmu. Nadměrný tepelný stres nejenže ohrožuje pohodu prasat, ale také způsobí zemědělcům ekonomické ztráty, protože díky tepelnému stresu prasata rostou pomaleji.

Řešení

Společnost Hikvision a odborník na technologii zdraví zvířat Serket se spojili, aby nabídli monitorovací a výstražný systém pro dobytek, který bude nepřetržitě monitorovat prasata v kotci s cílem detekovat abnormality ve vzorcích chování. Řešení bylo nainstalováno systémovým integrátorem Surveillance Support.

Kamery, počítačové vidění a A.I. založená technologie monitoruje fyzickou aktivitu prasat, vzorce krmení a celkovou agresivitu a informuje farmáře o pohodě jejich stáda.  Tyto vzorce navíc usnadňují identifikaci nemoci a dříve vedou k nižšímu užívání antibiotik.

Hikvision 4 MP ColorVu Fixed Turret síťová kamera (DS-2CD2347G2-L(U)) se používá ke sběru vizuálních dat. Fotoaparát byl vybrán hlavně pro technologii slabého osvětlení. Fotoaparát také podporuje skutečný WDR, který by zabránil příliš tmavým a méně hodnotným obrazům prasat.

Data lze poté analyzovat pomocí AI k identifikaci a rozpoznání vzorců chování. Pokud se chování prasat liší od očekávaných vzorců, může být na základě těchto signálů vyvinut systém včasného varování a informovat pracovníky farmy, aby zkontrolovali výkonnost a zdraví skupinových a / nebo jednotlivých zvířat.

Kamera je navržena a vyrobena tak, aby podporovala prvky chovu prasat. Od malého až po velké nasazení, monitorování a správu.

Projekt je zaměřen na dobré životní podmínky zvířat a ziskovost zemědělců. Serket a Hikvision jsou připraveni ověřit řešení ke snížení tepelného stresu prasat prostřednictvím behaviorální analýzy a zásahu doplňku krmiva vedoucího k udržitelným postupům a zlepšení produktivity farmy.

Kromě toho si Serket klade za cíl vyvinout integrovanou servisní platformu, která automaticky detekuje tepelný stres u prasat v rané fázi a poskytuje cílenou reakci s zmírňujícím doplňkem.

Toto řešení lze nasadit na prasata a kotce a pomáhá farmářům mít větší kontrolu nad svými hospodářskými zvířaty, doladit systém krmení a omezit nadměrné používání antibiotické léčby, což v konečném důsledku snižuje úmrtnost.

Dileep Sharma, vedoucí marketingu ve společnosti Serket, říká: "Díky této spolupráci budeme odpovědným a udržitelným způsobem pomáhat správcům hospodářských zvířat lépe se rozhodovat o produkci prasat a optimalizaci zisku. Naším cílem je pomoci manažerům hospodářských zvířat přezkoumat jejich příležitosti, použít data a analytiku k předpovědi jejich budoucnosti, spustit dynamické scénáře k překlenutí rozdílů od produkce nebo výživy po správu zdraví a bezpečnost potravin."

Jeroen Kolsteren, Account Manager ve společnosti Surveillance Support, říká: 'Po jasné identifikaci výzvy tohoto projektu jsme doporučili kameru 4MP ColorVu pro vizuální sběr dat, především pro její dobrý výkon ve špatně osvětlených prostředích. Surveillance Support se ohlíží za velmi úspěšným a zajímavým projektem ve spolupráci se Serket a Hikvision. Projekt, který opět dokazuje všestranné využití dnešních kamerových systémů. ''

Inovativní řešení AI spojená s již existujícími kamerovými systémy pro sledování umožňují farmářům efektivněji distribuovat svůj drahocenný čas. S pomocí řešení Hikvision a Serket mohou zemědělci zaměřit svou pozornost na jednotlivá zvířata, která potřebují jejich zásah, rychleji a s péčí a soustředit se na své farmářské operace.

Zjistěte více o Serketu.

Další informace o Surveillance Support

Zdroje:

1 HAS University of Applied Sciences Study

2 The WHO identifies Antimicrobial resistance (AMR) is currently the most alarming issue for human health. AMR již způsobuje 700 000 úmrtí ročně. Odhaduje se, že po roce 2050 každoročně dojde k 10 milionům úmrtí na AMR.

Behavior Monitoring Manufacture